dimecres, de gener 04, 2006

Filologia III


Al meu parer, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua és una institució poc necessària però útil. De fet, la filologia és una ciència poc necessària però útil. Si l'Acadèmia fóra com hauria de ser i la filologia fóra com hauria de ser, serien molt necessàries i molt útils. Però no. Seguim discutint el morfema de subjuntiu i la conveniència d'emprar 'corder' en comptes de 'xai'; i discutir-ho és útil però poc necessari. És de veres que cal clarificar definitivament la normativa del català i fer-la útil per a tots els usuaris. Però per a tal menester caldria revisar més aviat la pedagogia que fem de la normativa i no la normativa en ella mateixa. Perquè la filologia del futur és, sobretot, una pedagogia política i de carrer, capaç de donar resposta als petits detalls -morfològics o sintàctics, o el que siga- per tal de trobar l'horitzó de les grans coses que ens sobrevenen.

3 comentaris:

EEC ha dit...

Acabes de resumir cinc anys de debats entre nosaltres en casa, ela cafeteria, en el carrer...enhorabona. Tanmateix, açò no implica que deixem de fer-ho.

Besos.

Pere Fuset ha dit...

No són anys de carrera però sí un fragment de la conversa de l'añltre dia perfectament ressumit. ara bé discrepe en una sola cosa, per a mi l'AVL és necessàriai inútil...

Necessària per ser una bona recepta a un problema perfectament diagnosticat i inútil... inútil seria llarg d'explicar... però llegint un resum de la història del nostre país a una bona encilopèdia i abstraent-se una miqueta seria suficient com per entendre-ho. Valencians haviem de ser!

Nona petitona ha dit...

Sí,torno a ser la penjada de Benimaclet i de Filologia Catalana que et vull convidar a veure el meu blog,més actualitzat i interesant.Saluts i que vagi bé.
lamarecantaanoneta.blogspot.com