dimecres, de juny 01, 2005

Els àngels de San Leocadio


Tot és tan difícil... No sé si ho sabeu, però baix de la cúpula barroca de la Seu de València, han descobert unes pintures renaixentistes d'un pintor anomenat Paolo di San Leocadio, encomanades pel simpàtic Roderic de Borja, més tard papa de Roma, etc. Ara, al cap de més de 500 anys, els angelets que va pintar l'artista italià (amb la col·laboració de Francesco Pagano) necessiten una restauració. I restaurar, ja des del que significa la paraula mateixa, suposa un problema. El dilema, com sempre, passarà per determinar el valor de les pintures i decidir si valen més que la cúpula mateixa, és a dir, restablir la cúpula en el lloc que ha ocupat fins ara o convertir-la en peça de museu. En una societat tan barroca com la nostra, sembla que el renaixement té més bona premsa. En fi... A mi, el que em sap mal de veres és que un dels obrers que va bastir la cúpula barroca, l'any 1674, hi va fer alguns dibuixos obscens, com ara un piu que decorava les figures originals. I aquesta part de la història, més prosaica i menys erudita, però igualment història, no és cap problema: els àngels de San Leocadio recuperaran la seua antiga, asexuada dignitat.

4 comentaris:

Josep ha dit...

Els links del levante no em funcionen com deurien. De totes formes: m'has timat! havies dit que escriuries unes altres coses! grrrr... Enhorabona als premiats!

gon�al ha dit...

En efecte, els links no funcionen, no sé per què. Escriuré allò que et vaig dir, però potser d'ací a uns dies. Gràcies per l'enhorabona.

Anònim ha dit...

Em preguntava si puc vore en Internet el piu que comentes (estic interessat en el tema barroc). En tens més dades?

gon�al ha dit...

Ho sent molt, però no he vist cap imatge del piu. Tot el que en sé ho vaig llegir al diari El País del darrer 31 de maig, a la pàgina 9 de la sección "Comunidad Valenciana". A banda, al Levante d'aquell dia n'hi havia prou referències.