diumenge, de març 19, 2006

Un poc abans de la cremà


Ja sé que hi ha qui adverteix que la paraula correcta és crema, plana, com no s'ha de dir cridà sinó crida, i unes altres coses per l'estil. Però hi ha una distància enorme entre el 'cal' o el 'convé' i la realitat de les falles. Tant de bo l'únic problema fora la forma d'algunes paraules. Però el problema més gran és que les falles són, cada any més, una festa desmesurada i sense rumb. Fa moltes dècades que deixaren de ser una festa del poble i passaren a ser una festa per al poble, que són coses molt diferents. El tractament protocolari de la fallera major, que recorre la ciutat en un cotxe luxós escoltat per la policia, és un exemple paradigmàtic d'aquesta exageració. Diuen que és la reina -i la tracten com a tal. Mentrestant, els ciutadans que no sónfallers tenen problemes per a arribar a les seues cases, per a aparcar el cotxe, per a arribar al portal. Els que tenen por dels coets -o, senzillament, els que no els agraden- han d'anar amb quatre ulls pel carrer si volen evitar que un masclet els pegue un esclafit al costat.

El problema de les falles és que, com més va més, fan més ampla la distància entre els fallers i els no fallers, entre els turistes i els nadius, entre les falles riques i les pobres, etc. Veure, pel carrer Moratín, a les cinc de la matinada, la trista imatge de dos parelles madures de turistes llançant coets a les paperes és, senzillament, constatar que hi ha alguna cosa que no funciona i que no tardarà molt a petar.

I, a pesar de tot, la gent fa una ocupació festiva dels carrers, la ciutat recupera uns altres ritmes, descobreix racons passejables, hi ha fallers que fan festa per a tots i sense molestar ningú, es planten monuments admirables, es fan traques que t'aborronen. A pesar de tot.



2 comentaris:

Pere Fuset ha dit...

Gon, pega-li una ullada al meu blog. Allí amplie el que comentàvem a la festa de Dr. Collado. Per què ahi on el veieu , l'amic forner, també és faller de cor.. a pesar de tot? A pesar de tot!

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.