dilluns, de desembre 06, 2004

Més clar, aigua


Ahir, el diari Levante, en la secció "En domingo", publicava una entrevista a Esteban González Pons, en la qual se li preguntava si està a favor de la unitat de la llengua:

"No tengo porque pronunciarme porque no soy filólogo. En filología no se puede estar a favor ni en contra."

Toca! Fins ací, reconeix implícitament l'autoritat científica dels filòlegs, encara que no cal ser filòleg per a saber que valencians i catalans s'entenen parlant els uns "valencià", els altres "català". Però atenció al que segueix...

"Tengo claro que el día que el pueblo valenciano acepte las tesis de los que defienden la unidad lingüística como unidad política se habrá dado el primer paso para perder nuestra identidad como pueblo autonómico."

En què quedem? Valencià i català són la mateixa llengua, però aquesta unitat no ha de tindre conseqüències d'unitat política, no? Llegim fins al final de la resposta, per favor:

"Defender el nombre de valenciano es mucho más que un debate lingüístico: es defender el derecho de este pueblo a llamar a su propia lengua con su nombre."

Repetim: "Defender el nombre de valenciano es mucho más que un debate lingüístico." Aquest és el titular de l'entrevista. Més clar, aigua.